• PANEVĖŽIO MARGARITOS RIMKEVIČAITĖS PROFESINIO RENGIMO CENTRAS

  • Karantinas: geras laikas prisiminimams (5). Vizitas Italijoje

    Technologijų ir verslo skyriaus vedėja Daiva Subatavičienė pasidalino savo prisiminimais apie vizitą Rodi Garganico, Italijoje pagal „Erasmus+“ programos profesinio mokymo sektoriaus 1 pagrindinio veiksmo projektą „Profesinės karjeros kelias su Erasmus+“ Nr. 2019-1-LT01-KA116-060337. Darbuotojų mokymo veiklas 2019 m. lapkričio 25 – gruodžio 1 d. organizavo mokyklos partneris – organizacija „New service“ ir jo vadovas Mindaugas Lučka. Vedėja, kartu su kitomis keturiomis Lietuvos profesinio mokymo įstaigomis, Apulijos regione sėmėsi tarptautinės patirties organizuojant profesinį mokymą.

    Vizito metu vyko susitikimai su profesinių mokyklų mokytojais ir administracija Institution of Higher education Grieco Einaudi Turizmo mokykloje,  kurio metu stebėtos virėjo ir konditerio, padavėjo pamokos ir praktiniai užsiėmimai. Administracija pasidalino darbo organizavimo patirtimi, aprodė edukacines aplinkas ir jų naudojimą ugdymo procese, suteikė galimybę stebėti ugdymo procesą, kai mokiniai dirba realioje aplinkoje – mokyklos kavinėje, virtuvėje, bare. Dalyviai sužinojo, kad Italijoje profesinio mokymo įstaigoje mokiniai pradeda mokytis nuo 14 metų, mokosi penkerius metus, įgyja vidurinį bei profesinį išsilavinimą. Pirmus dvejus metus mokiniai renkasi mokymo įstaigos siūlomas specialybes. Išsirinkę specialybę, jos keisti nebegali.

    Surengtoje šio regiono kulinarinėje pamokoje mokytojai – italai ir italės – vilkėdami tautiniais šio regiono rūbais, kantriai rodė visiems, kaip formuoti ypatingus, šiam regionui būdingus pasta (makaronus) rankomis.

     

    Technologijų ir verslo skyriaus vedėjai įspūdį paliko ne tik mokymosi veiklos, bet ir praleistas laisvalaikis: aplankytas San Giovanni Rotondo ir Monte Sant Angelo vienuolynas, šventojo tėvo Pijaus kapas, Vico del Gargano senamiestis, italų nacionalinė derliaus šventė. Taip pat apsilankyta vyno darykloje, alyvuogių aliejaus spaudykloje, vietiniame ūkyje, kur gaminami įvairūs sūriai.

    Stažuotės metu užmegzti kontaktai, įgytos žinios mokymosi proceso organizavimo ir administravimo srityje, daug parsivežtų idėjų ir gerosios praktikos patirties bendraujant ir bendradarbiaujant – visa tai bus naudinga kasdieninėje veikloje, organizuojant ir tobulinant profesinį mokymą.

     

    EnglishLithuanian