2017 m. kovo 13 – balandžio 3 d. šeši virėjo specialybės mokiniai Dovydas Meironas, Ignas Kalvaitis, Evaldas Grigė,  Laura Pačešiūnaitė,  Gabrielė Janušauskaitė ir Rima Varžinskaitė atliko trijų savaičių praktiką Tenerifėje, .Puerto de La Cruz mieste. Mokiniai dirbo ir gyveno keturių žvaigždučių viešbutyje „Hotel Turquesa Playea“. Projekto dalyviais rūpinosi priimančioji organizacija IEC TEMIS.

Virėjo mokymo programos mokiniai tobulino įvairių patiekalų paruošimo įgūdžius, pasiruošimą darbui, laikantis higienos, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų, išmoko paruošti darbo vietą duotai užduočiai atlikti, racionaliai planuoti ir organizuoti darbą, įvertinti žaliavų kokybę, išmanyti jų asortimentą, laikymo sąlygas ir realizavimo terminus, technologijų bei įrankių panaudojimą, įvairių patiekalų gamybos bei patiekimo praktinius įgūdžius.

Mokiniai susipažino su naujų technologijų bei įrenginių naudojimu realioje darbo vietoje, įrankių įvairove bei panaudojimu, Ispanijos maitinimo įmonių gamybos organizavimo ypatumais, darbo organizavimu, tobulino kūrybiškumo įgūdžius, gilino užsienio kalbos žinias, galėjo susipažinti su Tenerifės, kaip kurortinio krašto kultūros ypatumais. Virėjai išmoko patiekti maistą viešbučio restorano švediškam stalui ir gaminti, pjaustyti  kepsnius svečio akivaizdoje, gaminti desertus ir tradicinius ispaniškus patiekalus.

Skristi teko ilgai

Praktika užsienyje mokiniams padėjo tobulinti ne tik profesines kompetencijas, bet ir bendruosius gebėjimus, formavo tarpkultūrinio bendravimo įgūdžius, padidino pasitikėjimą savimi, skatino toleranciją kitoms kultūroms.

Dalyviams didelį įspūdį paliko skrydis į šiaurinę Tenerifę. Daugumai tai buvo pirmas skrydis ir dar toks ilgas, beveik šešios valandos: įspūdinga gamta, šiltas klimatas, palmės, bananais apkibę medžiai. Visiems buvo įdomu, kai ką tik atskridę, pirmiausia mokiniai „įšoko“ į  vasarinę aprangą – šortus, o buvo kovo mėnuo, kai Lietuvoje dar šalta ir pilka.

„Mobilumo metu išmokau prisitaikyti ir spręsti tam tikras situacijas tiek darbe, tiek laisvalaikio metu, pažinti kitos šalies kultūrą ir žmones, – ataskaitoje rašė Laura Pačešiūnaitė. – Svarbiausia įgyta patirtis – tai pjaustyti daržoves dideliais kiekiais, darbas tarpkultūrinėje komandoje, kurioje žmonės charizmatiški ir draugiški“.

Laurai didelį įspūdį paliko „egzotiška gamta, palmės, karšta saulė, jūra, neįprastos spalvos smėlis ir …driežai, kurie ne veltui vaizduojami kaip Tenerifės simbolis“.

Mokinių patirti įspūdžiai ilgai išliks atmintyje. Mokiniai suprato ir įvertino profesinės mokyklos ir Erasmus + programos suteiktas galimybes.

www.margarita.lt

Nuotraukų galerija